marți, 18 septembrie 2012

Tratament foarte bun pentru arsuri

    Plecata din Rm Valcea,unde fusesem repartizata dupa facultate ( in urma casatoriei) si dupa cativa ani buni de " peregrinari" prin alte orase ale tarii ,m-am intors si l-am adus si pe sotul meu in Rm. Valcea, orasul meu natal.Ne-am gasit apartament intr-un bloc de locuinte,in partea de sud a orasului.In curand ne-am facut si cativa prieteni,vecini, in bloc.
    Era a doua zi de Paste,acum 13 ani, cand o vecina,prietena de familie,i-a facut o invitatie sotului meu,sa mergem pe la ei , sa ciocnim un ou si sa bem un pahar cu vin."Acum !",imi striga vecina pe fereastra.
Eram nepregatita..." Cu ce sa ma imbrac asa repede...?Nici prea, prea, nici foarte, foarte..."Pun ochii pe o pereche de pantaloni negri,pe picior (pantaloni "pana",cam cum poarta schiorii).Ii trag repede pe mine si observ ca, desi erau intinsi (aveau elastic peste talpa) aveau o cuta exact pe pulpa superioara." Uf!,nu-mi place.." zic in gandul meu si bag fierul de calcat in priza.Eram in criza de timp si ,in timp ce masina se incalzea ,presez pantalonii cu ea,direct pe picior.Presez scurt...departez masina...si asta de cateva ori.Dar, n-a fost destul...Nu eram multumita de rezultat.Din experienta stiam ca daca uzi un material se indreapta mai usor si ,fara sa stau pe ganduri ,bag degetele intr-o cana cu apa si incerc sa intind materialul. "Aoleu! Ce fac acum? "Aparuse o pata umeda .Cu gandul aiurea,ridic fierul de calcat si il pun, scurt ,pe pantaloni ...Da!Eu, care predam evaporarea elevilor de liceu, m-am comportat ca un copil nestiutor.Am facut un lucru extrem de periculos, fara sa fiu nici o clipa atenta.Va inchipuiti...Apa din "pata" pantalonilor s-a evaporat brusc si la 100 de grade Celsius mi-a produs o arsura de gradul 2,chiar 3,avand in vedere ca s-a format o basica uriasa ,de 10x 10 cmp.Era plina cu lichid rosiatic,semn ca,impreuna cu pielea si muschii ,fusesera afectate si vasele de sange.Cand ma ridicam in picioare,lichidul statea la partea inferioara ,ca intr-un vas format din piele prea subtire,mai ,mai ,sa crape.
Ce puteam sa fac? Pe cine sa gasesc, de specialitate,tocmai de Paste?
A doua zi  vine si fata mea,studenta in Bucuresti, acasa. Cu bagaje.Iau bicicleta si ma duc la gara sa o ajut.Pe drum blugii mi-au frecat "vasul delicat".S-a spart.S-au udat pantalonii pana la incaltaminte. Si ,in plus,acestia s-au frecat de rana descoperita.Va dati seama....Carne vie...
    Intamplator,in revista Formula AS,a aparut un articol cu un tratament pentru arsuri, cu  FRUNZE DE LILIAC ALB NEBATUT .Tocmai atunci  liliacul era in floare. Dar nu am gasit.In jur era numai liliac cu flori batute.In acele zile ne-am dus si pe la soacra mea si ,intreband-o de liliac, mi-a zis sa caut in cimitir.Am gasit si m-am tratat.Astazi piciorul meu nu are nici urma de pata Mi-a crescut si pilozitatea fina, lucru care nu se intampla la arsuri asa grave, cand de obicei raman cicatrici inestetice.Va dau mai jos tratamentul, asa cum l-am facut.
 Tratament
Frunzele de liliac alb,nebatut ( chiar si adunate iarna de pe jos, daca stii ca sunt acele frunze),se fierb 2-3 minute ,timp in care lichidul devine inchis la culoare (verde,daca frunzele sunt proaspete si maro,daca sunt uscate ).Se lasa sa se racesca.Se iau frunzele pe rand si se asaza pe toata suprafata arsurii.O bucata de vata se imbiba in fiertura si se acopera frunzele. Peste vata se pune o bucata de folie de polietilena (dintr-o punga ) si apoi se panseaza.De 2-3 ori pe zi se shimba frunzele si se imbiba vata cu lichid.Este f.important ca rana sa nu se usuce si sa nu formeze crusta .In acest caz ramane cicatrice.Trebuie sa fie intotdeauna sub umezeala, data de vata imbibata.Pentru aceasta , de 2-3 ori pe zi , se da putin pansamentul la o parte si se verifica umiditatea.

Nu va spun....,inca de a doua zi, rana care avea la suprafata "un macerat",parca era infectata, s-a curatat,toata mizeria ramanand pe frunze.Arata lucioasa,curata ,dar cu suprafata neregulata,semn ca fusesera afectati si muschii.Am stiut atunci ca reusesc...
De la acea patanie,am saculetul meu cu frunze uscate ,de liliac alb ,nebatut.





Folositi cu incredere metoda! E extraordinara. SI VERIFICATA

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru noua rubrica...cu siguranta aflam multe informatii pe care poate nu le stiam...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa mai postez din cand in cand cate ceva pe teme medicale..
    Altceva,am vazut ca si tu faci concursuri."PETS OR FRIENDS" a fost in iulie.Mi-ar fi placut si mie sa particip,ca am si eu pets-ii mei (o pisica si 2 caini) dar atunci numai ce imi deschisesem blogul si nu prea stiam " cu ce se mananca"..Nu ai mai facut concurs de atunci?
    In viitor as vrea sa fac si eu un concurs dar nu m-am lamurit inca ce ce si cum e cu Mr. Random.Pupici

    RăspundețiȘtergere