duminică, 30 septembrie 2012

Verigheta (Inelul)-o bijuterie extrem de periculoasa (partea a-II-a)

  
                                            Sentinta
Se spune ca doctorii devin ,cu timpul, imuni la suferintele bolnavilor.Dar, nu toti.Un doctor mai tanar,vadit impresionat de starea femeii, care ramasese singura,sezand si plangand pe patul de spital de la Urgente , s-a apropiat de ea si i-a spus incet: " Lasati,doamna,nu mai plangeti,ca-l punem la loc".Si a facut-o.
   Sala de operatie.O seringa mare,plina cu lichid de anestezie locala este adusa. Se pune si un ecran mat.( Multi lesina la vederea propriului sange ).
Femeia nu simte nimic. Doar aude" Poc!poc! poc! Harsti ! harsti! harsti !....I se introduce o tija metalica pe falanga rupta. " Operatia nu e sigura"-ii spune soptit doctorul, asistentei."Degetul e vascularizat cu vase foarte mici , numai pe lateral si toate vasele au fost taiate.Mai degraba se poate pune la loc mana, decat un deget ". Femeia aude tot.Inima ii bate ,sa-i iasa din piept.Citise si auzise de atatea ori de operatii de replantare a mainii taiate.Cum sa nu se poata pune la loc un deget?
Operatia ia sfarsit.Totul este pus la loc  si cusut.Femeii ii vine inima la loc.Este dusa intr-un salon.Nu mai fusese internata decat atunci cand nascuse. O fetita. Cu multi ani in urma .In salon,lume pestrita.Fiecare povestea cate in luna si-n stele,despre ce li s-a intamplat,cate prune au adunat,cate pasari le-au fost ucise de gripa aviara...Femeia citea, cu mana ,obligat,ridicata de la cot, doar, doar circulatia sangelui va fi reluata in degetul operat.Dar....nu...Degetul era rece si in trei zile ,din galben ca ceara, s-a facut negru.Doctorii veneau, se uitau si....nu spuneau nimic.Ea stia, deja....
Este chemata la cabinetul medicului sef.S-a dus cu inima cat un purice.Era sedinta medicilor din Sectia de chirurgie si se discutase si cazul ei.
" Doamna,cred ca sunteti o persoana cu care se poate discuta transant "-a deschis vorba medicul  sef. "Operatia , dupa cum va puteti da seama, nu a reusit" si apoi ...i-a dat "sentinta". " Daca nu taiem acum,in cateva zile puteti fi moarta "- a lovit-o direct in moalele capului .Liniste totala.Toti se uitau unii la altii. "Aveti doua posibilitati "-a continuat. " Ori va puneti o proteza din silicon"-si ii intinde femeii cateva pliante ,"ori facem o operatie de rezectie de raza,care consta in taierea completa a degetului cu scoaterea intregii articulatii   a acestuia cu mana, cu o taietura in V ,spre palma.Eu v-o propun pe a-II-a.Daca nu te uiti atent la mana, nici nu se observa,pe cand proteza va va impiedica , mai ales la treburile casnice.Va las sa va mai ganditi.Aveti acces si la Internet.Intrati pe "Traumatisme prin verigheta".
Era socata..A deschis calculatorul si ...a ramas tablou.A citit ca astfel de accidente nedrepte,stupide,inevitabile si cu consecinte disproportionate , pot avea multe cauze : sari dintr-un vehicul,peste un gard,cazi de pe un taburet,iti agati cheile,te agati cu verigheta sau inelul de clanta usii sau de portiera masinii... In Franta,de exemplu,in fiecare zi, o persoana isi  pierde un deget prin smulgere sau retezarea lui de catre o verigheta sau un inel.Armata  SUA le-a interzis militarilor activi purtarea bijuteriilor de acest gen.A mai citit despre eforturile nereusite ale unei echipe de medici din Brasov, care au incercat sa  replanteze degete amputate.Degetele  mureau...De fiecare data. Era pierduta!Norocul i-a fost cu familia si prietenii care i-au fost alaturi si i-au sustinut moralul.Minute in sir isi aseza degetele , sa vada cum aratau.... mai putine si in prezenta familiei, intr-un tarziu, s-a hotarat....
                       
                                                        VA URMA

4 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci ,Lenkita, pentru aprecieri. Eu am sters comentariul si iti spun eu de ce E deocamdata surpriza.Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut ca esti al 9-lea membru si ca ma urmaresti... Ce mai fac puii?Va pup pe toti

    RăspundețiȘtergere
  4. toata lumea e bine...nu prea ne convine ca se apropie toamna, si va trebui sa renuntam la parcul zilnic...in schimb avem nori, chiar ploaie...sper sa nu se instaleze cu totul vremea asta, ca n-ar prea fi cazu!!!!
    ne pregatim sa plecam sa-l recuperam pe Eric de la scoala, deci bucurie mare ca iesim! oriunde!

    si noi pupam!

    aaa, era sa uit, iti trimi o poza pe mail, acum! o idee!

    RăspundețiȘtergere