vineri, 26 octombrie 2012

Tutorial 15-CORDON IMPLETIT

Prin anii '80 am invatat, de la o prietena de-a mea ,sa fac un cordon dintr-un snur rasucit in doua,pe care l-am purtat multi ani.Am cautat poza ,in care-l purtam,dar..imi aduceam aminte gresit.. In acea poza purtam un cordon asemanator,dar din margele.Imi era necaz.Mi-am cumparat macrame si am incercat,din aduceri aminte,sa-l lucrez.SI AM REUSIIIIT!!!!!!Doar eu il facusem,nu?
Cordonul arata asa : are 2 capete ingrosate, frumoase,care atarna in fata fustei pe o portiune de 40-45 cm unde are o zona nelucrata,iar in partea centrala are o portiune impletita ,care inconjoara talia.



Materiale necesare:
-pentru talia mea de acum ,e nevoie de 10 m de macrame sintetic -0,2 lei /m .(Nu am mai gasit snurul impletit in doua din care l-am lucrat cu ani in urma.);
-centimetru de croitorie;
-foarfeca;
-bricheta.
Mod de lucru
Se porneste de la un capat ingrosat al cordonului, apoi se lasa 45 cm nelucrati,se lucreaza impletitura,se lasa ,din nou,45 cm nelucrati si se lucreaza al doilea cap ingrosat.
Pasul 1
La unul din capetele celor 10 m de snur ,firul se dubleaza pe o portiune de 12 cm si se face un nod slab.(Vezi fig 1).











Fig 1






Pasul 2
Pasind peste un fir din nod,snurul se introduce printre firele acestuia,aducandu-se in spatele nodului.(Vezi fig 2)Se strange prin tragerea firului.









Fig 2








Pasul 3
Se roteste firul lung in jurul celor 2 fire din bucla,formand spire ca de arc,de cate ori este nevoie pentru a acoperi bucla.Spirele trebuie sa fie stranse si apropiate. ( Vezi fig. 3).









Fig 3








Pasul 4
Se introduce firul prin ochetul ramas al buclei si se trage pentru strangereS-a realizat astfel  un cap ingrosat.Vezi fig 4









Fig 4








Pasul 5
De la terminatia capului , se masoara 2,26 m si se taie snurul.
Am socotit astfel:
Pentru un cap ingrosat e nevoie de 60 cm de snur.Daca masuram de la el,lungimea de snur care ne mai trebuie este:
    45cm(portiune nelucrata + grosimea taliei-pentru mine 76 cm+45 cm portiune nelucrata + 60 cm necesar pentru al 2-lea cap ingrosat =226 cm = 2,26 m.Deci,taiati cu incredere, dar socotiti grosimea taliei voastre,sau a celui care poarta cordonul.
Pasul 6
La capatul celalalt al celor 2,26 m de snur se executa al doilea cap ingrosat, dupa pasii 1-4
Pasul 7
Capetele de snur scute , de la cele 2 capete ingrosate se taie pana aproape de cap se ard cu bricheta si imediat,cat sunt calde ,se preseaza de nod  (vezi fig 6)










Fig 6







Pasul 8
De la unul din capete ,masuram 45 cm si innodam, o singura data restul de snur ,exact la mijlocul acestuia Fig 7









Fig 7








Pasul 9
Se incepe teserea modelului
Firul din dreapta face o bucla si se suprapune peste firul central.Firul din stanga se trece peste firul din dreapta,apoi se introduce pe sub suprapunere si se scoate prin bucla formata de firul din dreapta.Se trag firele pentru strangere.Fig 8









Fig 8








Pasul 10
Firul din stanga face o bucla si se suprapune peste firul central.Firul din dreapta se trece peste firul din stanga ,apoi se introduce pe sub suprapunere si se scoate prin bucla formata de firul din stanga.Fig 9









Fig 9








Pasul 11 si cei impari
Se lucreaza ca la pasul 9
Pasul 12 si cei pari
Se lucreaza ca la pasul 10.
Din cand in cand se fac masuratori pentru a lucra exact grosimea taliei.
...........................
Pasul n
Dupa ce s-a terminat de impletit,capetele se innoada o singura data,se trec pe dosul cordonului,se taie scurt (daca e nevoie),se ard cu bricheta si se preseaza rapid.
Cordonul este gata. Spor la lucru!
Se pot realiza si in 2 sau 3 culori


Alegeti : tutorialul este neinteresant, frumos sau f. frumos ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu