sâmbătă, 12 ianuarie 2013

TOATE-S DULCI

  Ca de obicei, anul trecut am facut Craciunul in familie, cu Sofi si parintii ei. Ii asteptam cu mult dor si emotie de fiecare data si ,si de aceasta data Sofi ne-a distrat copios. Nici nu stim cum au trecut cinci zile minunate,pline de bucurie.
  Parintii ei au avut grija sa n-o indoape cu dulciuri,asa cum fac multi parinti si cum am facut si eu ,cand nu stiam ca zaharul rafinat e atat de nociv.Deh,..reclama cu "sarea,zaharul si grasimile dauneaza grav sanatatii' ce apare pe micile ecrane f. des este de data mai recenta.Si, in plus, mass-media e plina de avertismente.
Mi-a ramas in minte o faza dintr-un film in care apareau trei generatii. Copilul plangea cu suspine si bunicul,incurcat ca fata lui nu reusea sa-si potoleasca odrasla,ii spune ca el ii dadea ei ,de fiecare data cand plangea mult, o lingurita de zahar. "Dar,tata,zaharul e atat de nociv,nu stiai ?"a fost replica fetei lui.Da,tinerii de astazi sunt mult mai informati,de unde tragem concluzia ca multe din basmele care ne-au  bucurat copilaria sunt astazi perimate si as putea zice chiar periculoase in prezenta unui copil f. istet.Cum sa-i mai povestesti (citesti) unui copil despre casuta din padure din zahar si turta dulce, fara sa-i faci pofta,pentru ca apoi sa-i refuzi ceva dulce?Sau,glumind putin, sa nu te gandesti  ca fata mica de imparat,care-si iubea tatal" ca sarea-n bucate",nu era de fapt o rautate de fata care, gatindu-i imparatului mancaruri sarate ,l-a imbolnavit de hipertensiune arteriala si de inima...ha,ha.
Vorbind serios ,fata mea e o mama informata si s-a ferit sa-i dea Sofiei alimente periculoase.Si acum ii da dulciuri cu moderatie.Dar ,pentru copii,pana si medicamentele sunt dulci,cu gust de fructe... pentru a fi acceptate mai usor.Asa a aflat si Sofi,de cand era micuta, ca siropul de tuse " e bun...e dulce "si probabil, a tras concluzia  ca tot ce nu e "normal " la gust ,dar e bun ,e si dulce.
De Craciun am facut si o ciorba de curcan acrita cu bors. Buna, buna...I-am pus in castronelul Sofiei si painica si a mancat singurica aproape tot, inainte de a ne aseza si noi la masa ,langa ea.Sofi  studia farfuriile pline.Noi...cu ochii pe ea. Si cum ciorba din farfuria altuia e intotdeauna mai buna si, in plus,nu are nici painica in ea, a trecut la farfuria lui Bibi (bunicul),ce-i statea alaturi.Manca cu pofta, cu lingura mare si se uita la noi, care ne prapadeam de ras, nestiind ce se intampla. "Du-ci",ne zice si se stramba usor, neinvatata cu mancaruri acrisoare.Si a continuat sa manance pana a terminat tot din farfurie.




         La serbarile de Mos Craciun,2012                                                                                             

2 comentarii:

  1. ce scumpa este Sofi a voastra..sa va traiasca draga Angi si sa va bucure la orice pas..

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaaa...scumpa,scumpa.Si ne surprinde de fiecare data cand ne intalnim.

    RăspundețiȘtergere