miercuri, 27 martie 2013

Tutorial 17- Valorificarea materialelor recuperabile


                                
Tema " Impletituri din hartie" propusa  la provocarea nr.12 pe blogul Provocari Verzi mi-a deschis "pofta" de a relua lucrul cu hartia reciclata .
Am postat mai multe lucrari realizate din bete si benzi din hartie de ziar sau de revista: cosulete, vaze pentru flori uscate sau suport pentru pixuri,cu diferite modele.La cererea unor prieteni bloggeri am intocmit tutoriale prin care se pot realiza cateva din obiectele postate.Astazi,

                          Cosulet din hartie impletita




Cosuletul , indiferent de forma,se poate face in 2 feluri : cu fundul  din carton sau cu fundul impletit ,ca si corpul cosuletului..Va voi arata cum se lucreaza cosuletul cu fundul din carton.Vezi poza



Materiale si ustensile necesare : o revista sau ziar,carton de dosar, vergea metalica (e buna si o andrea de 2 mm diametru),lipici ,vopsea acrilica, lac,foarfeca,un bol.

Mod de lucru:
Faza 1:
Se deschide revista la mijlocul ei, se scot capsele si se taie in 3, perpendicular pe lungime.Bucatile dreptunghiulare se ruleaza,una cate una, pe vergea,incepand de la coltul din stanga ,jos,obtinand “betele”  pentru impletit .Fig. 1


















Faza 2:
Se taie 4 discuri : 3 din ele, cat fundul bolului pe care se va lucra  ( doua din carton de dosar si unul din hartie de revista),iar al 4-lea disc cu diametru mai mare,din hartie de revista.
Se taie in doua numarul de bete de care e nevoie.( La mine 8 bete=16 buc.)
Un disc din carton se lipeste peste discul mare, din hartie si apoi de discul din carton se lipesc 15 bete( sau cate sunt necesare, dar nr. impar) plus un bat lung (netaiat), cu care se va tese.Fig 2


















Faza 3 :
Se taie cu foarfeca discul mare, pe langa bete si fiecare bucatica se ridica, invelind marginea si se lipeste de discul din carton, fig. 3. Apoi se lipeste si ultimul disc mic,din hartie.


















Faza 4 :
Se incepe teserea cu batul lung, ce se trece alternative prin fata unei tije apoi prin spatele tijei urmatoare.Dupa ce s-a facut inconjurul de 1-2 ori, lucrarea se asaza peste bolul dupa care se copiaza forma.Vezi fig. 4.Se lucreaza asa pana la inaltimea dorita.Prelungirea batului cu care se tese se face prin introducerea capatului unuia in interiorul celuilalt, in prezenta de lipici.Capetele betelor se ascund printre cele tesute.


















Faza 5 :
 Se dau 1-2 maini de vopsea si dupa uscare, un strat de lac Se orneaza sau nu.Fig 5.


11 comentarii:

  1. Esti o adevarata comoara la casa omului!
    Ce-mi plac cosuletele astea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, da .Asa a zis si sotul meu cand m-a vazut impletind.Le-am furat meseria romilor,ce sa-i faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce vopsea se poate folosi,tinand cont ca mi-as dori aceste cosulete sa fie impletite si de copii?

      Ștergere
    2. Impletite de copii?E greu sa lucreze ei cosulete...Daca sunt destul de mari(la scoala) atunci da,se poate.Se pot vopsi in culori acrilice (de apa),care nu au nici miros.Eu am cumparat vopsea in cutie mare, de 0,75l,ca sa nu consum tuburi multe.Tot vopsea acrilica.
      Poti sa nu vopsesti cosul ci sa-l dai cu aracet si dupa uscare sa-i aplici lac.Pup!

      Ștergere
    3. Multumesc frumos!
      Cu cei de scoala m-am si gandit sa fac!
      Seara frumoasa!

      Ștergere
  3. Super tutorial. Ma bucur ca ni l-ai prezentat. Si-ti multumesc si mai mult pentru darurile de primavara. Au ajuns cu mult timp in urma, dar abia acum iti scriu. Imbratisari multe si calde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiam ce s-a intamplat..
      Nu vazusesi tutorialul pe Atelierul?

      Ștergere
  4. :D Angi deja am facut trei cosulete!! Unul maro, unul albastru si unul... negru:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo! Ai sa vezi ca activitatea asta te " prinde"
    Eu fac bete seara, la televizor si cand am timp mai lucrez.Ai vazut ce lucruri frumoase au aparut pe "Ati pierdut..."? Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vaaaiiii, ar fi grozave cosuletele pentru ambalat cadouri de exemplu! Dar nu stiu daca sunt atat de indemanatica sau daca am rabdare. Tie iti ies frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Incearca si vei reusi, cu siguranta

    RăspundețiȘtergere